Zelf je eigen autonome zenuwstelsel in balans brengen met je hartritme!

Ontdek!

Wat HartRitmevariabiliteit Biofeedback
voor jou kan betekenen

Hou van je hart

En zorg voor een betere lichamelijke en
mentale vitaliteit

Gun jezelf die boost!

Ervaar wat de juiste ademhaling
ook voor jou kan betekenen!

Een leven zonder stress!

 
Hoi, ik ben Jan. Ik coach al 
 
Ik vind het belangrijk dat jij jezelf zal ontdekken en kunt bloeien als de persoon die jij bent. Dat jij ontdekt wat voor jou echt belangrijk is en waar jij warm van wordt en blijft.
Dat jij kunt groeien en bloeien zoals een boom die groeit aan het water.
Ik vind het dan ook van groot belang dat jij balans vindt met jezelf, je omgeving en je werk.  
Ik coach jou zodat jij ontdekt wat jij echt waardevol en belangrijk vindt.
Ik heb een hart voor mensen die zichzelf kwijt zijn; voor mensen die een probleem hebben met zichzelf te aanvaarden. Voor mensen die rouw en verlies ervaren. Ik weet hoe heftig dat kan zijn, ook ik heb mijn portie aan ‘leerervaringen’ en rouw gehad.
Ik coach mensen, zoals jij en ik, die daardoor vastgelopen zijn.
 
Ik heb zelf gemerkt dat het voor mij heel waardevol is dat ik mezelf kan aanvaarden. Mede door zelf gecoacht te zijn in een voor mij nieuwe en uitdagende situatie heb ik ontdekt hoe belangrijk en goed dat is.
Coach Jan Middel

Wat gebeurt er in ons lichaam?

Vele processen in ons lichaam worden aangestuurd door ons onwillekeurig, of autonome, zenuwstelsel. Denk dan bijvoorbeeld aan je ademhaling, spijsvertering, het verwijden of vernauwen van je bloedvaten, je hartslag, bloeddruk enzovoort.
Hiernaast beschikken we ook over het willekeurig zenuwstelsel. Daarmee kunnen we heel bewust de dingen doen wie we willen doen zoals iets vastpakken, lopen, kussen, strelen, fietsen.

Dat onwillekeurig zenuwstelsel heeft als het ware 2 pedalen: een gaspedaal en een rempedaal.
Het gaspedaal (of sympathisch zenuwstelsel) is bekend van de vecht-of-vlucht-reactie (fight or flight). Dat deel wordt aangezet als we weg moeten rennen voor een aanvallende beer, of (meer reëel voor de meesten van ons) een aanvallende hond.
De rem  (ook wel parasympatisch zenuwstelsel) geeft een rust en herstelreactie (rest-and-digest) waarbij rust en herstel centraal staan.

Beide stelsels zijn normaal gesproken met elkaar in balans. Soms heeft de een de overhand en soms de ander, maar uiteindelijk herstelt de balans zich weer.

Bij veel mensen is deze balans echter niet in balans. We zien dat vaak terug in de vorm van gestresst zijn, overspannen zijn of burn-out.
Als dat dus een langdurige toestand is geworden komt het lichaam dus gedurende lange tijd niet in rust want: het gaspedaal blijft ingedrukt.
Gevolgen daarvan kunnen zijn: maag- darmproblemen, hartproblemen, diabetes, hoofdpijn, etc.

De oplossing

Het autonome zenuwstelsel kunnen we, zoals hierboven gezegd, niet beïnvloeden. Je kunt wel willen dat je hartslag daalt, maar dat willen levert nog geen daling op.
Er is echter één manier waarop we het autonome zenuwstelsel wel kunnen beïnvloeden: door middel van onze ademhaling.

Door op een juiste manier te ademen geven we ons lichaam het signaal dat het ‘gaspedaal’ (de sympaticus) losgelaten kan/mag worden en dat het rempedaal (de parasympaticus) ingedrukt kan worden.

Deze oplossing, juist ademen, is een perfect bij je lichaam passende oplossing. Deze oplossing is in ons lichaam ingebouwd. Iedereen kan er dus over beschikken.

De wetenschappelijke naam voor deze oplossing is HartRitmeVariabiliteit-Biofeedback (HRV-Biofeedback) Het is een natuurlijke (bij jouw lichaam passende) evidence-based methode, waarmee je een betere balans in jouw zenuwstelsel bewerkstelligt.

Die hervonden balans zie je terug in je lichamelijke en psychische gezondheid.
Je zult merken dat je daardoor beter om kunt gaan met stress.

Uiteraard heb ikzelf deze methode ook gevolgd. Ik kan zeggen dat ik veel beter slaap en dat ik ervaar dat ik meer in het hier en nu ben.
Door mij hierin begeleidde coachees geven o.a. aan dat ze:

 • Minder tot geen rugklachten meer ervaren
 • Meer alert en to the point zijn
 • Geen hoofdpijn meer hebben
 • Minder last van fibromyalgie hebben

Andere deelnemers aan dit programma geven aan dat:

 • Hun slaapproblemen verbeteren
 • Ze minder stress ervaren
 • Zich beter kunnen concentreren en daarmee betere resultaten behalen
 • Ze mentaal weerbaarder zijn geworden
 • Ze emotioneel beter in balans zijn
 • Ze minder angstig zijn (bijvoorbeeld voor een examen)
 • Ze betere sportprestaties behalen
 • Ze beter herstellen in revalidatiecentra (na hartfalen of CVA)
Balance-manager2

Kies ook voor vitaliteit!

HRV-Biofeedback is een reguliere methode die met professionele meetapparatuur een directe terugkoppeling geeft aan jou en je coach. Tijdens de meting zijn de lichaamsreacties zichtbaar op de computer via grafieken en meters, zodat jezelf kunt zien hoe je lichaam reageert en in welke deel van je zenuwstelsel je zit.

Hoe werkt het?

We bepalen allereerst jouw persoonlijk Resonantie Frequentie. Dat is de hoeveelheid ademhalingen per minuut die bij jou past.
Als we die hebben bepaald gaan we jouw veerkracht meten. Daarvoor gebruik ik een speciaal hiervoor ontwikkeld computerprogramma in combinatie met de ‘Balance Manager’, een hiervoor ontwikkeld HRV-Biofeedback instrument. 
Een ‘Balance Manager’ (Windows), of StresseraserPro (IPhone/Ipad) , of Innerbalance Trainer (Android) kun je bij mij huren om zelf gedurende 8 weken ermee te oefenen.

Daarna kun je ze kopen of verder oefenen met de gratis te downloaden adembegeleider EZ-Air waarmee je zelf de resonantiefrequentie kunt bereiken om in hartcoherentie te komen.

Hartcoherentie
Hartcoherentie, of beter gezegd: de Autonome Balans, is de regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van de hartslag. Deze Autonome Balans wordt gemeten via hartritmevariabiliteit (HRV), de maat voor het interval tussen hartslagen. Bij een goede balans in het autonome zenuwstelsel is er sprake van een gelijkmatig, ‘sinus’-golfachtig patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV). De activerende en herstellende activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans.

Compleet traject

Op een goede manier met je hartcoherentie leren omgaan is geen snelle oplossing, maar moet duurzaam aangepakt worden.

 • 6 sessies van maximaal 1,5 uur
 • De eerste 3 keer wekelijks. Daarna gemiddeld 1x per 2 a 3 weken
 • Huiswerk (waar nodig met begeleiding) voor elke sessie
 • Particulier: € 82,50 exclusief btw per sessie
 • Huur Balance Manager € 25,– per 4 weken
 • Zakelijk: neem voor het zakelijk tarief vrijblijvend contact met mij op
Onbewuste processen

Neem contact op voor meer informatie!

Coaching om op een gezonde manier met stress te leven