Wat doet een coach als hij of zij een coachee in traject heeft?
Een professionele coach helpt je aan het denken te zetten om zo jouw doelen te verhelderen. Een professionele coach leert jou hoe je tot oplossingen komt en hoe je deze nieuwe doelen blijvend kunt bereiken.
Een goede en professionele coach geeft je niet het antwoord, maar wijst je de weg naar het antwoord.
Een goede coach zorgt dat je het zelf gaat zien. Je ervaart dan dat een goede coach veel meer doet dan kennis geven.
Een goede, professionele coach helpt jou de kennis die je opgedaan hebt toe te passen.
Coaching is een vorm van professionele begeleiding op werk of persoonlijk vlak in een gelijkwaardige één-op-één relatie van coach en coachee. (Tip: zoek een coach die een erkende coachopleiding heeft gedaan en die zelf ook erkend is als coach. Dus: aangesloten is bij een beroepsvereniging welke toeziet op de kwaliteit van de betreffende coach.)
En wat niet?
Wat doet een coach niet als hij of zij een coachee in traject heeft?
Een coach stelt geen vragen om de eigen nieuwsgierigheid te bevredigen, geeft geen ongevraagde adviezen of antwoorden, pampert niet en is geen pleaser.
Quick-Fix?
Anders dan sommigen lijken te denken, is coaching geen makkelijke quick-fix.
Het zou makkelijk zijn, maar je oplossingen zullen minder tot niet blijvend zijn als je het alleen maar van de gesprekken met je coach laat afhangen. Er is een reden dat je coach de gesprekken met een tussentijd van 2 á 3 weken met jou afspreekt.
Die tussenliggende weken zijn er voor bedoeld dat jij aan de slag gaat met de inzichten, ideeën en opdrachten die je in de gesprekken met je coach opdoet. Dat is ook één van de redenen dat ik coachees altijd vraag om een schrift en een pen mee te nemen naar de gesprekken om aantekeningen te kunnen maken. Die aantekeningen helpen je om de inhoud van het gesprek te verwerken en zorgen er ook voor dat zaken niet weg kunnen zakken.
En een bijkomend voordeel ervan is dat je deze aantekeningen op een later moment kunt gebruiken als naslagwerk.
Oefenen dus.
Je doet een slipcursus ook niet op het moment dat je op de snelweg in de slip geraakt bent. Nee, je oefent vooraf, in gecontroleerde omstandigheden, zodat je weet hoe je moet handelen (en hoe niet) op het moment dat je in een slip raakt.
Zo is het ook met de inzichten, ideeën en oefeningen die je in de gesprekken met je coach krijgt. Regelmatig er zelf mee aan de slag gaan en oefenen zal je helpen om jouw handelen en denken, op de momenten dat jij het echt nodig hebt, effectief toe te passen. Het is een beetje zoals een muzikant oefent om z’n spiergeheugen aan het werk te zetten. Gevolg is dat hij niet steeds hoeft na te denken hoe z’n vingers de akkoorden moeten vormen.
Beerput
Zowel ik, als ook mijn collega coaches, zijn niet in staat om jouw ‘beerput’ leeg te scheppen. Wij zijn niet in staat om jou in 1 keer bovenop jouw top op de Mount Everest zetten.
Nee, het leegscheppen van die beerput (met wat daar ook in zit) is aan jou.
Het beklimmen van jouw Mount Everest is aan jou.
Wat een professioneel coach doet is de coachee ten tijde van de coaching gerichte tools aanreiken waarmee de coachee zélf mee aan de slag kan gaan.
De coach reikt jou als het ware de schep en de emmer aan waarmee jij aan de slag kunt in jouw eigen beerput.
De coach laat jou zien of en hoe jij de voor jou beste route naar jouw top van de Mount Everest kunt gaan.
De coach gaat met je mee, maar neemt het niet van je over. En dát levert voor jou de ervaringen waar jij het meeste aan hebt. Als jij die ervaringen je eigen kunt maken (en zoals je gelezen hebt zal jouw coach je bij dat proces ondersteunen) zul je tot in lengte van jaren daar profijt van hebben.
Jan