Coaching om weer stressvrij het leven door te gaan

Ik kom graag met jou in contact om je te helpen met je vragen.Voor sommige mensen is deze drempel te groot, waardoor ze nog verder afzakken.

Ik ben zo vreselijk moe!

Geschreven door Jan

 

“Ik ben zo vreselijk moe!”

Misschien herken jij jezelf wel in deze vijf woordjes, in dit kleine zinnetje. Je bent net opgestaan, maar nog steeds moe. Dat is zo vervelend! Dat zal echt niet jouw keuze zijn.

Je lichaam kan moe zijn. Je hebt slecht geslapen, of je walk-in-closet helemaal opgeruimd, of net 10 kilometer gerend.

Je hart kan ook moe zijn.
Velen met jou lijden aan een hart dat moe is.
Ze zien het niet meer zitten.
Ze voelen zich vergeten en verlaten door iedereen, zelfs door God.

Moe. Zo intens moe.

Heb jij ook de ervaring dat je dan soms van die ongevraagde adviezen krijgt? Ook daar hebben anderen last van. Iemand komt ze simpelweg vertellen dat ze niet moe hoeven te zijn.

Ja duh!
Dat weet jezelf ook wel!

Maar:
Hoe kun je nou schitteren als je je niet schitterend voelt!
Als je gezinssituatie nou ook niet oogverblindend schitterend is?
Als jouw prestaties niet schitteren!
Als jouw bedrijf niet straalt!
Als alles bedekt is door die zware deken van stress… en jij jezelf kwijt lijkt te zijn…

Ik daag je hierbij uit om uit je comfortzone te komen. 

Kom uit je eigen bubbel vol sores en zet letterlijk een stap in vertrouwen naar buiten. Ga de deur uit en sta jezelf toe om te genieten van dat wat je ziet, voelt, hoort en ruikt!
Want weet je dat de natuur stress vermindert en voor meer ontspanning zorgt? En daarmee sluit dat heel goed aan bij (en ondersteunt de natuur daarmee) het Achtstappenplan© waarmee ik als VESB-erkend Stress- en Burn-out Coach werk.

De eerste weken van dit Achtstappenplan© zijn namelijk gewijd aan het ‘Opladen’. Je leert jouw fysieke en mentale toestand kennen en accepteren; je krijgt inzichten in de klachten en stressbronnen; je herstelt je conditie: ontspannen (daar komt het zijn in de natuur om de hoek kijken!), slaap, bewegen (zoals wandelen in de natuur!), voeding, enzovoort.

Dat de natuur herstellende kwaliteiten heeft, komt waarschijnlijk doordat het bij ons direct een positief gevoel bewerkt. Daarbij komt ook dat de natuur aandacht vraagt zonder dat het moeite kost. Dit is een proces dat zo snel gaat dat de natuur al binnen vijf minuten een gunstige invloed heeft op hoe jij je voelt. En nee, daarvoor hoef je echt niet alleen een diepgaand gesprek te hebben.

Onderzoek

Psycholoog Daphne Meuwese heeft onderzocht dat alleen al het kijken naar natuur helpt om negatieve gedachten en gevoelens beter te verwerken.

Meuwese: “Ook voor mensen die in therapie zijn omdat ze even wat hulp kunnen gebruiken, heeft de natuur voordelen. De mensen die meededen aan mijn onderzoek lieten weten dat de natuur het levende voorbeeld is van jezelf mogen zijn, omdat de natuur gewoon is. Dat doet een mens goed en het kan dus helpend zijn om de natuur in te zetten als ter ondersteuning van de therapie.”

Dus als je zoveel mogelijk effect wilt hebben van de Stress- en Burn-out coaching die jij volgt, ga naar buiten. Maak die wandelingen in de natuur! Laat de wind door je haren gaan en voel de regen op je wangen!

En terwijl je dat doet, denk dan eens aan:

  • Wat zie ik hier om mij heen?
  • Welke positieve dingen van vandaag kan ik opnoemen? (Waar geniet ik van)
  • Welke ontspannende activiteiten zou ik nog meer kunnen ondernemen?

Meuwese zegt: Een natuurbreak van 5 minuten vermindert al stress. Sterker nog, hoe meer je de natuur nodig hebt, des te beter het werkt.

Precies.
Werk aan de winkel.
Go with the flow.

Wat kun je doen?

Gooi je regenjas en -laarzen in de achterbak en ga erop uit.
Vertrouw dat de natuur goed voor je is.
Laat los wat je gewend bent en durf.

Jan

 

Bronnen: When in Need, Nature is There for You. Promotie Daphne Meuwese, 27 januari 2022, Vrije Universiteit Amsterdam. Wilma Veen. Tijdschrift Positieve Psychologie (april 2022)

Andere interessante artikelen

Jan Middel

Stress en Burnout Coach

Ik heb een hart voor mensen die zichzelf kwijt zijn; voor mensen die een probleem hebben om zichzelf te aanvaarden

Mijn favoriete blogs
Over Jan