Ook bezig met het willen verlaten van je comfortzone? Dat is populair hè, terechtkomen in ‘where the magic happens’.
Velen van ons blijven echter het liefst in die comfortzone zitten. Vooral als er problemen op hun (levens)pad opduiken. Dan duiken ze er nog veel meer in: nog meer sporten, nog meer cursussen volgen. Eigenlijk zijn ze bezig met het nog meer bevestigen van hun identiteit die hen ongelukkig maakt.
Het verlaten van je comfortzone geeft jou minder controle. Als alles bij hetzelfde blijft (lees: ‘onder controle’ is) lijkt het rustig, dus in control en het geeft je een gevoel van veiligheid.
Helaas is dat niet de veiligheid waar je naar op zoek bent.
Ons lijf en ons brein willen helemaal geen controle. Controle zorg er namelijk voor dat je stresssysteem in actie komt waardoor je altijd in de overlevingsmodus zit. Het resultaat daarvan is dat je ziek wordt. Dat kan lang of kort duren, maar ziek zul je worden.
Ik hoor wel eens van cliënten dat ze hopen dat op een dag alles anders is geworden. Dat ze ’s ochtends wakker worden en ervaren dat ze gelukkig zijn. Dat opeens, zonder enige inspanning van hun kant, hun leven veranderd zal zijn.
Vraag: hoe kan je leven veranderen als jij alles hetzelfde houdt: als je steeds hetzelfde denkt, voelt en doet?
Ik geloof dat Einstein het gezegd heeft: als je blijft doen wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. (Of woorden van gelijke strekking)
De werking van je brein
Ons brein is zo ontworpen dat dat wat wij vaak doen, denken, voelen niet alleen zorgt voor sterke(re) verbindingen tussen onze zenuwcellen (neuronen), maar ook voor meer van dat soort verbindingen; er ontstaat dan een neurocircuit.
Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer overheersend (lees: hoe vaker en sneller) je deze gedachte zult hebben. En dat geldt voor zowel negatieve als ook positieve gedachten.
Dat wetende, kun je bedenken dat je, om je gedrag of je gedachten te veranderen, lef moet hebben om die verandering aan te gaan. Het scheelt als je weet dat het heel goed mogelijk is om die verandering aan te gaan. Want zodra jij nieuwe gedachten denkt, ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersenen. Als jij die gedachten herhaalt zullen deze verbindingen sterker worden en zullen er meer van deze verbindingen ontstaan. Er ontstaat een nieuw neurocircuit.
Daarvoor is het nodig dat je de oude gedachten of het oude gedrag loslaat. Dat is iets dat je hoogstwaarschijnlijk niet in 1 x zal lukken. Is niet erg.
Zie het, met liefde en compassie voor jezelf, als een leerproces. Vergelijk het maar met het leren fietsen of autorijden vroeger. Grote kans dat je dat ook niet in 1 x onder de knie had. Of wat dacht je van leren lopen? Hoe vaak zult jij bij het zetten van je eerste stapjes gevallen zijn? Gebeurd dat nu nog steeds? …
Ga daarom dit leerproces met liefde voor jezelf aan. Fouten maken mag! Geen fouten willen maken is misschien wel de grootste fout die we kunnen maken. Weet dat perfectie geen ruimte laat voor verbetering.
Stel je voor wat er zal gebeuren met de gedachten of het gedrag dat je niet meer ‘gebruikt’ omdat je er een andere gedachte of een ander gedrag voor in de plaats hebt gekregen.
Een groot woonwarenhuis gebruikte een aantal jaren geleden de slogan ‘Wat je aandacht geeft groeit’. Daaruit kun je afleiden dat wat je geen aandacht geeft verpietert en uiteindelijk verdwijnt.
Dat kan even duren, niet elke verandering gaat gemakkelijk, maar als je deze toepast zul je versteld staan van het resultaat.
Jan
Wil je hierover eens van gedachten wisselen? Je bent van harte welkom voor een gratis, vrijblijvend maar wel effectief kennismakingsgesprek. Mail me hieronder met je telefoonnummer en ik bel je voor een afspraak.
Bronnen: o.a. W vd Kamp en T de Prest