Coaching om weer stressvrij het leven door te gaan

Ik kom graag met jou in contact om je te helpen met je vragen.Voor sommige mensen is deze drempel te groot, waardoor ze nog verder afzakken.

Mantelzorg en werk: hoe houd je de balans?

Geschreven door Jan

Als je naast je baan ook zorgt voor een zieke of hulpbehoevende naaste, dan ben je een mantelzorger.
Mantelzorg kan veel voldoening geven, maar ook veel stress opleveren. Want: Hoe combineer je mantelzorg met werk en hoe voorkom je dat je overbelast raakt?
In deze blog geef ik je enkele tips en vertel ik je wat HRV Biofeedback voor jou kan betekenen.

De gevolgen van stress

Het geven van mantelzorg kan een grote impact hebben op je gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Uit onderzoek (o.a. hier te vinden) is gebleken dat mantelzorgers vaker last hebben van vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, rugpijn, depressie en angst dan niet-mantelzorgers. Stress is een belangrijke oorzaak van deze klachten.

Stress ontstaat als er onvoldoende balans is tussen de eisen die aan je gesteld worden en de middelen die je hebt om daaraan te voldoen. Als mantelzorger heb je vaak te maken met hoge eisen, zoals het verlenen van zorg, het regelen van praktische zaken, het onderhouden van contacten en het oplossen van problemen. Daarnaast heb je ook nog je verplichtingen op je werk, waar je vaak ook te maken hebt met deadlines, werkdruk en verwachtingen. En of dat nog niet genoeg is, zorgt ook vaak jouw gezin ervoor dat de agenda meer dan gevuld is.
Als je niet genoeg middelen hebt om aan al deze eisen te voldoen, zoals tijd, energie, steun en ontspanning, dan raak je gestrest.

Niet slecht

 

Stress op zich is niet slecht. Het kan je helpen om alert en gemotiveerd te zijn en om beter te presteren. Stress hoort bij ons leven, het is een natuurlijk gegeven. Bijvoorbeeld een hongergevoel is een signaal van stress. Je komt er door in actie. Zou je dat niet doen…
Maar als stress te lang aanhoudt of te hevig is, dan kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Langdurige stress kan namelijk leiden tot o.a. een verhoogde hartslag, bloeddruk, ademhaling en spierspanning. Dit zijn allemaal reacties die bedoeld zijn om je lichaam voor te bereiden op actie in een noodsituatie. Je hebt vast wel eens gehoord van de vecht-, vlucht- of bevriesreflex. Maar als deze reacties chronisch worden, en ook voor komen als jij bijvoorbeeld op de bank zit, dan kunnen ze leiden tot slijtage van je lichaam en tot allerlei klachten. Die klachten kunnen variëren van hoofdpijn en moeheid naar o.a. darm- en maagklachten of hart- en vaatziekten.

De rol van de werkgever

Als werkende mantelzorger heb je niet alleen te maken met de zorgsituatie thuis of bij je ouders, maar ook met jouw werksituatie. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je die beide rollen goed kunt vervullen? Een belangrijke factor hierin is de rol van jouw werkgever. De werkgever heeft namelijk een wettelijke plicht om zich als goed werkgever te gedragen. Lees hier daar meer over; of hier. Je werkgever zal o.a. rekening moeten houden met jouw persoonlijke omstandigheden. Ook heeft jouw werkgever belang bij het voorkomen of verminderen van stress. Het zal duidelijk zijn dat jij, wanneer je gestrest bent, verminderd productief zult zijn of wellicht op termijn zou kunnen uitvallen.

Wat kan jouw werkgever doen om de medewerkers die mantelzorger zijn te ondersteunen? Hij beschikt daarvoor over verschillende mogelijkheden, zoals:

 • Het op de werkvloer bespreekbaar maken van mantelzorg en er mede daarmee zorg te dragen voor het creëren van een open en begripvolle cultuur.
 • Het bieden van een zekere flexibiliteit in werktijden, -plaats en -duur, zodat de mantelzorgers hun werk en zorg beter kunnen combineren.
 • Het informeren van de mantelzorgers over hun rechten en regelingen op het gebied van verlof, financiën en voorzieningen.
 • Het inschakelen van een mantelzorgmakelaar of -consulent die mantelzorgers kan informeren over, en waar nodig helpen met het regelen, van allerlei praktische zaken.
 • Het organiseren van voorlichting, training of coaching voor de mantelzorgers in het bedrijf over stressmanagement, grenzen stellen en balans vinden.

 

Wat is HRV Biofeedback?

 

Een goede manier om stress te verminderen en daarmee je gezondheid te verbeteren is HRV Biofeedback. HRV staat voor HartRitme Variabiliteit. Hiermee bedoelen we de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Deze variatie wordt beïnvloed door je ademhaling, je emoties en je zenuwstelsel. Een hoge HRV betekent dat je hart zich goed kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en dat je zenuwstelsel in balans is. Een lage HRV betekent dat je hart minder flexibel is en dat je zenuwstelsel uit balans is. Die lage HRV wordt geassocieerd met stress, hoofdpijn, angst, depressie, hart- en vaatziekten, maag/darmproblemen en een lagere levensverwachting. (hier lees je daar meer over)

HRV Biofeedback is een lichaamseigen en veilige methode waarbij je leert om je HRV te verhogen door middel van ademhalingsoefeningen en positieve emoties. Je leert wat een goede ademhaling is en hoe jij goed kunt ademen. Je gebruikt hiervoor een klein apparaatje dat je hartslag meet en weergeeft op een scherm of via geluid. Je krijgt dus directe feedback over je HRV. Door te ademen op een bepaald ritme, dat afgestemd is op jouw persoonlijke resonantiefrequentie, kun je je HRV verhogen. Dit ritme zoeken we samen uit.
Door daarnaast ook positieve emoties op te roepen, zoals dankbaarheid, liefde of vreugde, kun je je HRV nog verder verhogen. Positieve emoties zorgen er namelijk voor dat er een evenwichtig patroon ontstaat in jouw hartritme, de zogenaamde Hartcoherentie.

Wat kan HRV Biofeedback voor jou betekenen?

HRV Biofeedback kan veel voordelen hebben voor mantelzorgers en alle anderen. Door regelmatig te oefenen met HRV Biofeedback kun je:

 • Je stressniveau verlagen en je veerkracht vergroten.
 • Je bloeddruk, hartslag, ademhaling en spierspanning normaliseren.
 • Je immuunsysteem versterken en je gezondheid verbeteren.
 • Je stemming verbeteren en positiever denken.
 • Je concentratie, geheugen en creativiteit verbeteren.
 • Je slaapkwaliteit verbeteren en beter uitrusten.
 • Je relaties verbeteren en meer empathie tonen.

Kortom, HRV Biofeedback kan je helpen om meer balans te vinden tussen werk en zorg, tussen inspanning en ontspanning, en tussen hoofd en hart.
Je bent een paar maanden bezig met het leren van HRV-Biofeedback. De hiervoor benodigde apparatuur kun je via mij verkrijgen.

Meer weten?

 

Wil je meer weten over HRV-Biofeedback en/of het zelf leren? Neem dan hieronder met mij contact op. Ik ben gecertificeerd HRV-Biofeedback professional.


Andere interessante artikelen

Ikke, ikke, ikke…

  …en de rest kan……   In onze maatschappij worden karaktereigenschappen als bescheidenheid en behulpzaamheid gezien als goed. En dat is ook zo. Ellebogenwerk wordt

Lees Verder

Jan Middel

Stress en Burnout Coach

Ik heb een hart voor mensen die zichzelf kwijt zijn; voor mensen die een probleem hebben om zichzelf te aanvaarden

Mijn favoriete blogs
Over Jan