Redenen waarom we meer onnodige, nutteloze dingen moeten doen
Zijn de weekendkranten bij jou ook een grote stapel in huis? Is het zo erg dat die stapel nooit kleiner wordt omdat je de tijd niet neemt om ze op je gemak te lezen? Of voel je je schuldig als je iets leuks voor jezelf doet? Je bent niet alleen. De meesten onder ons zijn opgevoed met het idee dat alles wat je doet zin moet hebben (‘Ledigheid is des duivels oorkussen’ – ‘Met luie mensen loopt het niet goed af’). Maar er is goed nieuws! Altijd nuttig bezig willen zijn, is helemaal….. niet goed. Hoog tijd dus om eens níéts te doen.
Want wees eens eerlijk, er zijn heel veel leuke én minder leuke dingen waar je je mee bezig kunt houden. Wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Universiteit van Tilburg kwam tot opvallende resultaten: Schuldgevoel over niets doen, weerhoudt ons ervan om ons blij te voelen.
Maar er is meer: het dwarsboomt zelfs onze prestaties en vermindert onze concentratie en creativiteit. Zelfs als je je geluk uitstelt totdat je iets hebt bereikt, geef je jezelf het gevoel dat je op dat moment niet goed genoeg bent.
Weg druk, hallo enthousiasme
De Zweedse Simone Giertzkampte van jongs af aan met hevige faalangst. Ze was bang dat ze niet zou voldoen aan haar eigen hoge verwachtingen. Op haar 23e raakte ze geïnteresseerd in robottechniek. Eerst schrikte de complexiteit haar af, maar ze bedacht een oplossing.
Giertz ontwikkelde nutteloze robots en apparaten waar niemand op zat te wachten: een tandenpoetshelm waarbij de borstel tegen je neus heen en weer zwiept en een wc-papierhouder voor luie mensen, bevestigd aan een ronddraaiende boor die de rol papier in no time verandert in een handig pakketje.
Toen haar prestatiedruk wegviel, kreeg ze puur enthousiasme in de plaats. Inmiddels heeft ze een YouTube-kanaal met 2,5 miljoen abonnees. Dat leverde haar een mooie carrière op, ook al was dat nooit het doel.
Je hoeft niet dit soort filmpjes te gaan maken om je enthousiasme terug te vinden. Kijk eens voor jezelf waar jij ook al weer enthousiast van wordt
Geef je hersenen rust
Non-activiteiten zijn essentieel. Dat zijn eentonige en weinig belastende activiteiten die het hardwerkende deel van je hersenen rust bieden. Voorbeelden zijn breien, in een kleurboek kleuren of schelpen verzamelen op het strand. Of een wandeling door het bos.
Een nieuwe hobby kan ook de perfecte vorm van een non-activiteit zijn. Maar dan wel op voorwaarde dat je er niet persé goed in wil worden. Als je je straks zou inschrijven voor een pottenbakcursus, verwacht dan niet dat je er minstens drie kunstzinnige mokken zal maken. Dan heeft het geen zin. Even iets doen zonder prestatiedruk (scrol daar even door naar beneden).
Ideeën terwijl je dagdroomt
Als je je bezighoudt met iets ‘nutteloos’ kom je in een soort dagdroommodus. Dat komt omdat het actieve deel van je hersenen op dat moment uitrust en je automatische brein het overneemt. In die modus kun je de beste ideeën krijgen voor de projecten waar je op andere momenten zo gepassioneerd en nuttig mee bezig bent.
De mooie conclusie is dat nutteloosheid dus niet bestaat. Zelfs als je alles weghaalt, blijft er nog een doel over: dat je iets leuks doet en je je daar goed over voelt. Dat je je ontspant en daardoor je hele lijf tot rust brengt.
Hiermee breng je o.a. je draaglast en draagkracht weer met elkaar in balans waardoor je stressniveau ook daadwerkelijk kan dalen en je lijf tot rust komt en weer kan herstellen. Dit alles ter voorkoming van teveel stress (en eventueel daar op volgende overspannenheid of burn-out).
Wil je kennismaken met Middelpunt Coaching? Of wil je reageren, heb je vragen over deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!
(bronnen: De Standaard, Intermediair.nl, Tijdschrift voor Coaching)