Coaching om weer stressvrij het leven door te gaan

Ik kom graag met jou in contact om je te helpen met je vragen.Voor sommige mensen is deze drempel te groot, waardoor ze nog verder afzakken.

Stress- en Burn-out Coaching met het Achtstappenplan©

Geschreven door Jan

In de afgelopen decennia zijn in de praktijk goede resultaten behaald met de aanpak volgens het Achtstappenplan©, een gestructureerde en evidence-based coachingsaanpak om uw vitaliteit te hervinden.

Hieronder leg ik uit wat het Achtstappenplan© inhoudt en voor u kan betekenen.

U gaat coaching volgen ter vermindering van stressklachten of ter ondersteuning bij preventie of herstel van burn-out. De coaching is gericht op mensen die op een gezonde, gebalanceerde manier het beste uit zichzelf willen halen.

Als Stress- en Burn-outcoach zie ik mensen met spanningsklachten niet als probleemgeval, maar als gezonde mensen die een normale reactie vertonen op een ongezonde taakdruk, vaak gecombineerd met een stressverhogende manier van denken (piekeren).

Stress of Burn-out is een signaal van uw lichaam en geest dat u uit uw comfortzone bent. Dat er geen evenwicht is tussen uw taaklast en wat u kunt dragen. Dat iets in uw leven niet goed past bij wie u bent of wat u belangrijk vindt. Het is steeds een teken dat er iets moet veranderen.

Stress, overspannenheid of Burn-out hoeven er niet te te leiden dat u lange tijd niet kunt werken. Hoe moe en moedeloos u zich nu misschien voelt: de ervaring leert dat mensen al vrij snel weer (geheel of gedeeltelijk) én met plezier aan de slag kunnen. Onderzoek leert dat op een verantwoorde manier weer aan het werk gaan, bijdraagt aan herstel.

Doelen

Het doel van dit programma kan zijn:

 • Voorkomen of verkorten van ziekteverzuim;
 • Leren herkennen van stresssignalen;
 • Inzicht krijgen in uw persoonlijke stressveroorzakers;
 • Leren de bronnen van de stress aan te pakken;
 • Zelf uw spanning reguleren;
 • Bepaalde vaardigheden optimaliseren zoals: relativeren, eigen grenzen bewaken, timemanagement, delegeren, omgaan met conflicten, verminderen perfectionisme, ‘afkicken’ van werkverslaving;
 • Voorkomen van terugval;
 • En het programma kan dienen als een klankbord in stressvolle situaties.

Het resultaat

Bent u al eens eerder overspannen geweest; heeft u al eens een burn-out gehad?

Na het Achtstappenplan©  zult u de signalen veel eerder kunnen herkennen en daardoor veel eerder kunnen bijsturen.

U zult er alle komende dagen van uw leven voordeel van hebben. Het zal effect hebben op de relatie met uw partner en uw kinderen. Het zal effect hebben op uw fysieke en geestelijke gezondheid. Het zal effect hebben op al uw andere relaties, zowel privé als op het werk.

De aanpak

De Stress- en Burn-out Coach zal een aanpak op uw maat maken. De coach zal u adviseren en u kunt zelf aangeven waar u behoefte aan hebt. De coaching kan onder andere uit de volgende onderdelen (stappen) bestaan:

 1. Oriëntatie
 2. Analyse van stressklachten en stressbronnen
 3. Herstel van energie en fysieke conditie
 4. Omgaan met stress en emoties
 5. Versterken van competenties
 6. Hervinden van jezelf
 7. Match met sociale omgeving en werk
 8. Terugvalpreventie, re-integratie en follow-up

Input = output

Mensen worden niet vanzelf of door rust beter van te veel stress of burn-out. Herstel is hard werken. Het vraagt de moed om vertrouwde reactiepatronen kritisch te bekijken en open te staan voor alternatieven. Het kost tijd om nieuwe vaardigheden te verwerven en in te slijpen. Het duurt ongeveer zes weken dagelijks oefenen om technieken aan te leren waardoor u minder gaat piekeren en beter relativeren.

Vanzelfsprekend waarborg ik als coach zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid! Er wordt zonder uw nadrukkelijke toestemming niets over de inhoud van de gesprekken gerapporteerd aan uw leidinggevende of organisatie. Wel wordt er, desgewenst, verslag gedaan van de procesvoortgang (het aantal en de frequentie van de gesprekken, enzovoort). Als u dat wilt, kan er een gesprek plaatsvinden tussen u, de leidinggevende of HR en mij om te bespreken wat u zou helpen om op het werk minder last van stress te hebben.

Stress- en Burn-out Coaching zal een goede bijdrage leveren aan een gezonde balans, herstel van vitaliteit, werkplezier en effectiviteit. De ervaring leert dat het waardevolle lessen aanreikt waar u in het vervolg van uw leven en loopbaan veel profijt van hebt.

NB

Het Achtstappenplan© biedt een praktische ondersteuning bij het coachen van mensen met spanningsklachten. Het reikt een zeer complete en praktische methode aan voor de aanpak van Stress, Overspannenheid en Burn-out.

Onderscheidende kenmerken van deze methode zijn:

 • Wetenschappelijke fundering, gebaseerd op recent onderzoek;
 • Systematische, integrale aanpak: zowel werkgerelateerde stressbronnen als privéstressoren komen aan bod;
 • Fundamentele aanpak: aandacht voor onderzoek naar waarden en levensmissie;
 • Duurzaam resultaat: aandacht voor de ontwikkeling van de competentie stressbestendigheid en samenhangende talenten en competenties en aandacht voor terugvalpreventie;
 • Aandacht voor loopbaanonderzoek en match met de functie;
 • Handvatten om de betrokken organisatie te adviseren over preventie en curatie van overmatige werkdruk in de organisatie;
 • Veel praktische oefeningen.

Jan

Andere interessante artikelen

Jan Middel

Stress en Burnout Coach

Ik heb een hart voor mensen die zichzelf kwijt zijn; voor mensen die een probleem hebben om zichzelf te aanvaarden

Mijn favoriete blogs
Over Jan