Coaching om weer stressvrij het leven door te gaan

Ik kom graag met jou in contact om je te helpen met je vragen.Voor sommige mensen is deze drempel te groot, waardoor ze nog verder afzakken.

Stress hoeft niet erg te zijn!

Geschreven door Jan

Damiaan Denys: “We leven heel gekunsteld en het wordt alleen maar erger. We zijn rijker dan ooit, maar we zijn onvrijer dan ooit. De angstparadox is dus ook een samenlevingsparadox. Kinderen van 18 krijgen nu een burn-out. Wat is dat voor maatschappij waarin die dingen gebeuren? Het kan omdat we hele bizarre normen en waarden hebben.

We leggen onszelf dingen op die een illustratie zijn van hoe onvrij we onszelf maken. We móeten van alles. Vrij leven is dat je keuzes kunt maken en zegt: ik doe dat niet, ik ga daar niet in mee. Zelfstandig kunnen beslissen wie je bent en niet ingaan op dat moeten, dat massaal wordt gedaan, dat is voor veel mensen ingewikkeld. Maar dat is wel de manier om tegen de tendens en cultuur in te gaan.”

“Wat is de rol van angst hierin?”

“De angst zit er in dat we denken dat als we daar niet in meegaan, we dan uit de boot vallen, niet voldoen aan de norm. Terwijl die norm gekunsteld is.” Damiaan Denys

Stress hoeft niet erg te zijn

Angst levert stress op; echter, stress hoeft niet erg te zijn. Zolang het geen negatieve stress gaat worden hebben we stress nodig in ons leven. Stress stelt ons in staat om snel en alert te reageren; het is daarmee een belangrijk overlevingsmechanisme. Het is namelijk een natuurlijke reactie op gevaar dat we zien aankomen, of dat we dénken te zien aankomen. En dáár kunnen we zelf ingrijpen!

Onze hersenen kunnen namelijk geen verschil zien tussen een daadwerkelijk stressvolle situatie en ‘slechts’ een gedachte daaraan. Voor we het weten gaat ons lijf in de ‘aan-stand’ en staan we klaar voor….

Ja, voor wat eigenlijk?

Want er is níets om voor te vluchten of om tegen te vechten. De stress verhogende gedachten zijn niet meer dan dat: gedachten.

Wat kunnen we in het evidence-based Achtstappenplan© met die angst?

In dit Achtstappenplan© leer je o.a. omgaan met jouw stress en emoties.

Eén van de manieren waarop je dat kunt doen is gebruikmaken van RET (Rationeel-emotieve Training). Anderen opties zijn bijvoorbeeld ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en ontspanningsoefeningen.

De kern van RET is dat niet een gebeurtenis stress veroorzaakt, maar hoe jíj over die gebeurtenis denkt.

Dus: jouw interpretaties en gedachten over die gebeurtenis veroorzaken de stress.

Jij kunt niet altijd veranderen wat er om je heen plaatsvindt, maar je kunt wel veranderen hoe jij tegen die gebeurtenissen aankijkt. Hoe jij je voelt heeft direct gevolg voor je gedrag en je effectiviteit in bepaalde situaties.

Wij mensen denken normaal gesproken dat een gebeurtenis een gevoel oproept:

Gebeurtenis      —->      Gevoel

Maar in werkelijkheid roepen onze gedáchten over die gebeurtenis het gevoel op:

Gebeurtenis       —>       Gedachte        —>         Gevoel

En ons gevoel bij de gebeurtenis beïnvloedt ons gedrag:

Gebeurtenis       —>        Gedachte        —>         Gevoel       —>       Gedrag

Het is dus niet: gebeurtenis = stress, maar: gebeurtenis = gedachte of interpretatie = stress

Onze interpretaties worden gekleurd door onze waarden, normen, opvoeding, eerdere gebeurtenissen, opvattingen, et cetera.

Als ik, als stress- en burn-outcoach, RET i.c.m. ontspanningsoefeningen inzet, sporen we jouw irrationele gedachten (of belemmerende overtuigingen) op en vervang jij deze door nieuwe, bij jou passende rationele gedachten. Zo verminder je de stress (je angst), kom je weer in beweging en verhoog je jouw effectiviteit.

Lees hier meer info over het Achtstappenplan©

Meer van Damiaan Denys hierover lezen? Klik hier.

 

Andere interessante artikelen

Jan Middel

Stress en Burnout Coach

Ik heb een hart voor mensen die zichzelf kwijt zijn; voor mensen die een probleem hebben om zichzelf te aanvaarden

Mijn favoriete blogs
Over Jan