Coaching om weer stressvrij het leven door te gaan

Ik kom graag met jou in contact om je te helpen met je vragen.Voor sommige mensen is deze drempel te groot, waardoor ze nog verder afzakken.

Vastbijten! Of toch loslaten?

Geschreven door Jan

Soms zie je tijdens een wandeling wel eens een hond die, als hij eenmaal een tak in zijn bek heeft, niet meer los wil laten. En dan ook écht niet meer loslaten!
Sommige mensen doen dat ook: zich in iets vastbijten.
Misschien weten ze best wel dat het niet werkt en dat loslaten, en het overlaten, een veel betere optie is, maar ja…
Als je het zelf doet, red je het ook wel….. toch?
Bovendien weet je dat het voor iedereen moeilijk is om los te laten. En daarbij, jij staat toch bekend als doorzetter, bikkel, aanhouder, doorbijter, doordouwer, doordrijver, doorduwer, koppigaard, taaie, vechtjas, volhouder…

Stoppen is geen optie, doorgaan zul je!

Tot ín het gaatje?

…..

Is loslaten voor jou een optie?

  • Boosheid loslaten?
  • Jaloezie loslaten?
  • Overspel loslaten?
  • Negatieve gedachten loslaten?
  • Ongeloof loslaten?
  • Zorgen maken loslaten?

Je wilt wel, maar het lukt niet…

Er zijn allerlei moeilijkheden in het leven. Volharden, doorzetten, is dan vaak de enige oplossing die we kiezen. Volharden is je hard maken om vol te houden. Is daar iets mis mee? Nee, lang niet altijd. Doorzetten kan een heel goede manier zijn om, inderdaad, door te zetten. Om niet op te geven. Om te komen tot je doel!
Tegelijkertijd kan op een bepaalde manier dat doorzetten je ook enorm in de weg zitten. Met name als je niet om je heen kijkt naar andere opties. Naar alternatieven. Dat zie ik in mijn werk als mantelzorgconsulent; dat zie ik in mijn werk als coach.

Albert Einstein zei ooit: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” (of woorden van gelijke strekking). De teneur is: als je steeds hetzelfde paadje blijft lopen, kom je nergens anders. Je blijft trekken aan een dood paard. Je komt niet verder; je schiet niets op; er verandert niets; je blijft je neus stoten; je stoot jezelf steeds weer aan diezelfde…

Coaching is bedoeld om jou andere wegen te laten zien: welke andere wegen/manieren zijn om ‘om te gaan met’.
Een goede coach zal jou ondersteunen bij het zelf gaan lopen van jouw nieuwe pad. Soms misschien zelfs een nieuw lévenspad. Zodat je op eigen benen gaat staan; krachtig wordt; jouw ruimte gaat innemen én gaat uitreiken naar andere mensen.

Terwijl die hond zijn bek klemt om die tak, vergeet hij te genieten van het bos waarin hij loopt. Hij leeft in de overtuiging dat door het loslaten van de tak er geen tak meer voor hem is. Dat het einde nabij is.

Geldt dat ook voor jou?

Neem vandaag de tijd om eens om je heen te kijken. Zet eens een stapje terug en zoek naar alternatieven voor dat waar jij nu mee bezig bent.
Denk eens aan al die mensen die je kent waarvoor jij dan van betekenis zou kunnen zijn, inclusief jijzelf!
Luister aandachtig en geef een compliment (ja, ook aan jezelf!); vind in je personeel hun kracht; zet anderen op een voetstuk; bevrijd mensen uit hun eenzaamheid. Met andere woorden: laat de creativiteit in je stromen.

Bijt je niet vast in jouw ’tak’, maar beleef het hele bos!

Ik daag je uit: Geef nooit op. Volhard in een creatieve manier in het loslaten van ellende en zet door!

 

 

 

Bron: o.a. Wilma Veen ‘Ik wonder jou’

Andere interessante artikelen

Jan Middel

Stress en Burnout Coach

Ik heb een hart voor mensen die zichzelf kwijt zijn; voor mensen die een probleem hebben om zichzelf te aanvaarden

Mijn favoriete blogs
Over Jan