Mijn ervaring met cliënten in de coaching gesprekken is dat iedereen (ja, écht iedereen) veel meer wijsheid in zichzelf heeft dat dat ze van zichzelf denken.
Je vraagt je misschien af: Waarom weten ze dat zelf niet?

In de eerste plaats hebben we vaak afgeleerd om te luisteren naar wat ons ten diepste beweegt, motiveert.

We leven in een wereld waarin veranderingen met een enorme snelheid plaatsvinden, die onvoorspelbaar is, ingewikkeld (alles is immers tegenwoordig met elkaar verbonden) en dubbelzinnig (de werkelijkheid is vaak onduidelijk en vaag). Niet iedereen kan daar even gemakkelijk in mee; raakt zichzelf in meerdere of minderen mate kwijt. Coaching is één van de manieren om iemand te ondersteunen in persoonlijke groei.

Ten tweede: het moeilijke is om verbinding te leggen.

De verbinding tussen dat wat je verstandelijk weet (of denkt te weten) en dat wat je ten diepste voelt in je hart. Daar zit vaak een of andere blokkade die dat verhindert. Soms is dat een (hardnekkige) overtuiging dat iets op een bepaalde manier hoort/niet hoort, of, zoals een cliënte mij gisteren vertelde:

“Ik ben degene met een achterstand; dus dat die ander boos op mij is, ligt aan mij!”

Als coach dán de cliënt mogen begeleiden in het ontdekken van wat ze ten diepste zélf voelt/weet en bij het leggen van die verbinding is één van de mooiste elementen van het coachvak.

Veel cliënten ondersteunen dat ‘ontdekken en verbinding leggen‘ op dat moment door met de handen daadwerkelijk een beweging te maken die dat proces verbeeld.
Bijvoorbeeld, de cliënt zegt: “Dan voel ik mij bekneld” en tegelijkertijd gaat hij of zij met de handen naar de keel.
Als ik ze dat zie doen, benoem ik dat dan ook. Vaak hebben ze het niet eens door; het maken van die beweging verrast ze. Daarnaast ervaren ze ‘de verrassing’ zich te realiseren dat, diep van binnen, ze het zelf eigenlijk allang wisten!

Want vaak is het zo dat ons lichaam het eerder herkent en weet dan ons hoofd. Dat maakt het belangrijk dat je leert herkennen wat jouw lichaam aangeeft.
Daar is niets zweverigs aan.

Check het maar eens bij jezelf: wat wil jouw lichaam in een bepaalde situatie? Ernaar toe of juist ervan af?
Als je dat merkt, toets dan eens of dat wat jij voelt overeenkomt met wat jouw lichaam aangeeft.
Stel jezelf vragen als:

Dit soort ervaringen maakt dat cliënten ‘door groei tot bloei’ komen en dat coaching zinvol is.